Sizlere bu yazımızda son zamanlarda en çok yatırım ve eleştiri alan konulardan birisi olan yapay zekadan bahsedeceğiz.
Yapay zeka insanın yapabildiği şeyleri yapması, verileri depolaması, işlemesi ve toplaması gibi birçok yazılıma ve donanıma sahip sistem bütünüdür. Üstelik bunları yaparken insanoğlundan hızlı yapması onun en önemli özelliğidir. Bununla birlikte yapay zeka artık kas gücüne duyulan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. İşsizlik gibi büyük bir sorun doğuracağı gibi yeni iş fırsatları yaratacağı da düşünülüyor.
Son zamanlarda yapay zekaya karşı artan ilgiyi Dünya Fikri Mülkiye Örgütü’ nün (WIPO) raporuna baktığımızda açık bir şekilde görebiliriz. WIPO’ nun raporuna göre yapay zeka konusunda ilk üç sırayı ABD, Çin, Japonya paylaşıyor. Yıllara göre yapay zeka için patent başvuru sayıları ise giderek artmaya devam ediyor.
YIL PATENT BAŞVURU SAYISI
2014 | 41.866 |
2015 | 39.720 |
2016 | 48.703 |
2017 | 61.179 |
2018 | 78.085 |

Kullanım Alanları
Ses tanıma; Yapay zekalar sesi tanımakla kalmayıp sesi anlayıp cevap verme seviyesine gelmiştir. Ses tanıma teknolojisi sadece akıllı telefonlarımız da bulunan siri, cortana gibi ya da diğer sanal asistanlarda kullanılmamaktadır. Hayatımızın her noktasında ses tanıma teknolojisine dair ürünler görmek mümkün.
Görüntü işleme; Görüntü işleme hayatımızın birçok noktasında kullanılmaktadır. Sürücüsüz araçların daha güvenli hareket etmeleri için etrafını iyi anlamaları gerekmektedir. Görüntü işleme sayesinde pikseller koda dönüşüyor. İnsanları, hayvanları, trafik ışıklarını, uyarı levhalarını anlayan ve buna göre hareket eden sürücüsüz araç, görüntü işlemeye verilecek en iyi örneklerden biri.
Doğal dil işleme; Doğal dil işleme alanında
birçok kullanım mecrası bulunuyor. En basit örneğiyle Google gibi arama
motorlarında “Bunu mu demek istediniz” gibi cümlelerle size karşılık veriyor.
Arama motoru örneğinden daha fazlasının yapıldığını hatırlatmak da fayda var.
Muhakeme; Öncelikle muhakemenin tanımını yapalım. Muhakeme; ”Birbirine
karşı savları olan iki yanı dinleyerek bir yargıya varma, yargılama.” Yapay
zeka da muhakeme en zor alanlardan biridir. Oluşturulan yapay zekanın birkaç
olayı süzüp en mantıklı kararı vermesi çok önemlidir. Örneğin; Bir dava da
hakimin suçluyu ve suçsuzu ayırt etmesi muhakeme yeteneğine bağlıdır. Burada
yapay zeka delilleri ve olayı süzerek muhakeme yeteneği ile suçluyu suçsuzu
ayırt edilebilmektedir. Yalan makinesi en yakın örneklerden birisi olur.

Lider Microsoft
Günümüzde büyük şirketler yapay zekayı önemsiyorlar ve çok büyük bütçeler ayırıyorlar. WIPO’ nun raporuna göre büyük şirketlerin aldıkları yapay zeka patentleri de bu işe verdikleri önemi kanıtlıyor. Listede Microsoft 18.363 patentle lider konumda bulunuyor. Onu 15.046 patentle IBM takip ediyor. 11.243 patentle Samsung 3. Olurken, 4. Ve 5. Sırayı Qualcomm ve Google paylaşıyor.
Yapay zekanın böyle hızlı bir şekilde ilerlemesine ve yayılmasına pozitif ve negatif olarak yaklaşanlar var. Ünlü fizikçi Stephan Hawking ‘’Yapay zeka insanlığın son buluşu olacak.’’ diyerek insanlığın sonunu getireceğini ileri sürmüştü. Diğer taraftan Mark Zuckerberg ise yapay zekaya iyimser bir yaklaşımla insanlığı ileriye taşıyacak güç olarak belirtmişti.